Overgangsklachten

Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze naderen hebben klachten die bij de overgang horen. Typische overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, worden veroorzaakt door hormonale veranderingen.

Vrouwen praten niet graag over deze klachten, maar de symptomen zijn heel normaal. Onderstaand staan de 34 meest gehoorde overgangsklachten van vrouwen in deze lastige fase. Neem rustig de tijd om deze 34 klachten over de overgang te lezen.

 

.

 

1. Opvliegers

2. Gewichtstoename

3. Onregelmatige menstruatie

4. Verlies libido

5. Vaginale droogheid

6. Stemmingswisselingen

7. Vermoeidheid

8. Haaruitval

9. Slaapstoornissen

10. Moeilijk concentreren

11. Geheugenverlies

12. Duizeligheid

13. Veranderende stembanden

14. Incontinentie

15. Opgeblazen gevoel

16. Allergieën

17. Broze nagels

18. Verandering lichaamsgeur

19. Onregelmatige hartslag

20. Depressie

21. Angst

22. Prikkelbaarheid

23. Paniekstoornis

24. Pijn in de borst

25. Hoofdpijn

26. Pijnlijke gewrichten

27. Brandende tong

28. Elektrische schokken

29. Klachten spijsvertering

30. Klachten tandvlees

31. Spierspanning

32. Droge huid

33. Misselijkheid

34. Nachtelijk zweten

 

.

 

1 – Opvliegers

De schatting is dat tussen de 60 en 80 procent van de vrouwen opvliegers krijgt als ze in de menopauze zitten. Bij deze opvliegers krijg je een plotseling, tijdelijk gevoel van warmte dat zich verspreidt over het lichaam. Bij veel vrouwen uit het zich vooral door blozen op het gezicht en een duidelijke verhoogde temperatuur van het bovenlichaam.

Wees gerust als je ze zelf hebt, want dit is volstrekt normaal. Ook kun je ’s nachts last krijgen van opvliegers, beter bekend als nachtelijk zweten.

2 – Gewichtstoename

De weegschaal is misschien wel de grootste vijand tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren een pittige gewichtstoename terwijl ze hetzelfde eten.

Het westerse voedsel slaat tijdens de overgang bij vrouwen nog sneller op de heupen. Het is daarom belangrijk om goed op je voeding te letten. Uit onderzoek blijkt dat je met juiste dieet niet hoeft te lijnen maar je zult sommige dingen moeten laten staan. Lees meer tips voor voeding »

3 – Onregelmatige menstruatie

In de pre-menopauze verandert de hormoonhuishouding. De meeste vrouwen ervaren soms afwezige, korte of onregelmatige menstruatie op een bepaald punt in hun leven. Deze symptomen kunnen op verschillende wijzen veroorzaakt worden, maar de meest voorkomende oorzaak is een hormonale disbalans.

Sommige vrouwen gaan vaker menstrueren, bijvoorbeeld om de 25 dagen in plaats van om de 28 dagen. Maar het kan ook later komen, korter duren of zwaardere bloedingen veroorzaken. Veel vrouwen schrikken hiervan, maar het hoort bij de overgang. Als de bloedingen heel hevig worden dan kun je het beste langs de huisarts gaan.

 

Tip: Bestrijd overgangsklachten in 27 dagen

Ontdek hoe jij ook afkomt van je overgangsklachten zoals: vermoeidheid, opvliegers en angstgevoelens in 27 dagen. In dit boek is beschreven hoe je de meest voorkomende lichamelijk én geestelijke klachten kunt voorkomen en genezen.

Voor 29 euro ontvang je een E-book, Audio-CD, updates en toegang tot de community.  Niet goed, geld terug is de belofte.

Bestel het E-book en alle extra’s >>

 

4 – Verlies libido

Seks blijft voor veel vrouwen een heikel punt als de overgang begint. Weet wel dat een laag libido alleen een probleem is als je er in je relatie last van hebt. Een teruglopend libido is namelijk niet voor alle stelletjes meteen een issue. Het levert vooral problemen op als de partner een ander verwachtingsniveau heeft.

Denk vooral niet meteen dat er iets mis is in je relatie als je een lager niveau van verlangen hebt. Iedereen ervaart pieken en dalen in seksueel verlangen. Ook het libido kent haar tijden van eb en vloed.

5 – Vaginale droogheid

Een onderwerp dat vrouwen niet gemakkelijk bespreken is het ervaren van een drogere vagina. Het verlies van de gebruikelijke vochtigheid kan voor jeuk en irritatie zorgen. Een drogere vagina kan ervoor zorgen dat sex ongemakkelijk wordt. Ook kun je meer vatbaar zijn voor infecties.

Naarmate je minder oestrogeen produceert, wordt je vaginale weefsel droger en minder elastisch. De vagina is meestal zeer elastisch en in staat om gemakkelijk mee te rekken tijdens de seks en bevalling. Als de oestrogeen niveaus naar beneden gaan, worden de vaginale wanden dunner en verliezen een deel van de elasticiteit.

6 – Stemmingswisselingen

Een persoon met stemmingswisselingen is als een mens in de achtbaan. De gemoedstoestand schiet heen en weer. Uitstappen is er niet bij en er lijkt soms geen einde aan te komen. Stemmingswisselingen kunnen heel intens zijn en het effect wordt vaak onderschat. Begrip van de omgeving maakt deze fase een stuk makkelijker, maar daar kan helaas niet iedere vrouw op rekenen.

Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of plotseling in tranen uitbarsten, het is niet gemakkelijk. Dit kan zelfs tot huiselijke ruzies leiden. Gelukkig kan het probleem, net als een lichamelijk probleem, wel worden behandeld. Je kunt contact opnemen met je huisarts om meer advies te krijgen over de stemmingswisselingen.

7 – Vermoeidheid

Er is weinig zo vervelend als het ontbreken van energie. Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten bij vrouwen in de overgang. Veel vrouwen ervaren lange perioden van lusteloosheid en vermoeidheid. Dit kan een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Het oefent druk uit op je partner, productiviteit en het komt je humeur vaak niet ten goede.

Andere kenmerken kunnen zijn prikkelbaarheid en verminderd concentratievermogen. Probeer regelmatig rust te nemen en zorg dat je aandacht hebt voor jouw wensen. Regelmatig bewegen, een uitgebalanceerd dieet en positief denken zorgen voor kracht in de deze zware periode.

8 – Haaruitval
Vind je dagelijks veel haar in het doucheputje en merk je dat je haar duidelijk dunner wordt? Haaruitval en dunner haar zijn symptomen van de overgang.

De vermindering van de productie van oestrogeen zorgt voor een strijd met de haarwortels. Haren kunnen plotseling of geleidelijk dunner worden, zowel op je hoofd als op andere delen van je lichaam. Je zult meer haar in je borstel vinden en merkt een verlies van schaamhaar. Als de haaruitval ook gepaard gaat met een slechtere algemene gezondheid dan kan het verstandig zijn om je huisarts te raadplegen.

9 – Slaapstoornissen

Als je wakker ’s nacht veel aan het woelen en draaien bent of lijdt aan slapeloosheid dan kan dit door de overgang worden veroorzaakt. In het verleden dachten artsen dat een onrustige slaap het gevolg is nachtelijk zweten, maar recente studies tonen aan ook vrouwen zonder opvliegers slechter slapen in de overgang.

Bij sommige vrouwen kan dit al zes jaar voor de menopauze beginnen. Veranderingen in de hormoonspiegel zijn de oorzaak van de slaapproblemen.

10 – Moeilijk concentreren

Tijdens de vroege menopauze ervaren veel vrouwen problemen met hun concentratievermogen. Slaaptekort en onrustige nachten kunnen bijdragen aan geheugen- en concentratieproblemen.

Tijdens de overgang is het belangrijk voldoende ontspanning te zoeken. Het reduceren van stress kan ook helpen om de concentratie te vergroten. Sommige vrouwen behalen goede resultaten met ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie. Regelmatig sporten kan ook helpen.

11 – Geheugenverlies

Verjaardagen vergeten, autosleutels kwijtraken en boodschappenlijstjes niet meer kunnen onthouden. Geheugenverlies is heel vervelend. Gelukkig is geheugenverlies als gevolg van de overgang slechts tijdelijk.

Het geheugenverlies heeft over het algemeen niets te maken met een slecht basisgeheugen. Bij veel vrouwen die last ondervinden van geheugenverlies komt dit vooral door een lager concentratievermogen. Je kunt het geheugenverlies verminderen door te werken aan je algehele fitheid en door stress te verminderen.

12 – Duizeligheid

Ben je wel eens licht in het hoofd of verlies je het evenwicht? Duizeligheid is een voorbijgaand draaierig gevoel, alsof je net uit de achtbaan stapt.

Dit kan door de overgang worden veroorzaakt. Het merendeel van de vrouwen heeft hier niet vaak last van. Gelukkig maar, want het voelt niet goed. Als je erg vaak duizelig bent of als de klachten heel heftig zijn, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

13 – Veranderende stembanden

Veranderende hormonen kunnen zorgen voor veranderingen in je stembanden. De stembanden raken minder soepel, waardoor de hoge tonen lastiger worden, de intensiteit afneemt en stembanden sneller vermoeid raken.

Vooral voor zangeressen kan de overgang hierdoor een nare bijklank krijgen. Men noemt dit het menopauzale stemsyndroom. Het blijkt dat zwaardere vrouwen minder vaak last van stemproblemen krijgen dan slanke vrouwen.

14 – Incontinentie

Incontinentie valt in te delen in drie overkoepelende categorieën. Mensen kunnen lekken door verschillende oorzaken. De eerste vorm is stress-incontinentie, waarbij je per ongeluk moet plussen als je lacht, hoest of niest. De spieren kunnen door een verschuiving van de blaashals geen goede interne druk uitoefenen door de leeftijd, een operatie of bevalling. De tweede vorm is een blaas met een eigen wil, waarbij je heel bewust weerstand moet blijven bieden. Dit kan heel vermoeiend zijn. Bij de derde vorm verlies je het gevoel van aandrang om op het juiste moment te plassen. Dan zul je regelmatig moeten plassen, want je voelt niet dat je blaas vol is.

Incontinentie is heel vervelend. Je wordt er onzeker van. Sommige vrouwen durven niet naar alle openbare gelegenheden. Als het heel erg wordt is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

15 – Opgeblazen gevoel

Een gezwollen opgeblazen gevoel. Soms lijkt het vanuit het niets te komen, het plotseling merkbaar vasthouden van vocht en een opgezette buik. Ook winderigheid kan een hiermee samenhangende klacht zijn. Dit kan allemaal veroorzaakt worden door het eten van zuivel (lactose). Ook op jonge leeftijd kunnen veel mensen maar beperkte hoeveelheden zuivel eenvoudig verteren. Maar naarmate mensen ouder worden kunnen ze lactose minder goed verteren. De onverteerde melksuiker gaat gisten en zal gas veroorzaken.

Artsen noemen de winderigheid, een opgeblazen gevoel en ongemak die zich voordoen na het eten van zuivel lactose-intolerantie. Let op: dit is een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Dit kun je ontdekken door goed naar je eetgewoonten en klachten te kijken.

 

.

 

16 – Allergieën

Veel vormen van allergie vinden hun oorsprong in de hormoon reacties. Dit geldt met name voor vrouwen die last hebben van toenemende symptomen bij hormonale veranderingen. Er zijn verschillende perioden in je leven dat hormoonniveaus sterk balanceren. Meestal ervaar je dit in de pubertijd, na de bevalling en in de overgang.

Er kunnen vele vormen van allergieën plotseling opkomen. Het is soms lastig om een nieuwe allergie te herkennen, want je hebt er immers je leven geen last van gehad. Door een verhoogde reactie op de normale functie van de hormonen kun je een allergie ontwikkelen voor chocola en zuivelproducten, parfumstoffen of sommige medicijnen. De bron van de allergie is helaas bij iedere vrouw weer anders.

17 – Broze nagels

Worden je vingernagels zachter of breken je nagels makkelijker? Dan sta je daarin niet alleen. Nagels zijn verhoornde huidcellen die voornamelijk bestaan uit keratine. Als je stofwisseling niet goed verloopt dan kun je dit zien aan de kleur en structuur van je nagels.

Een zwarte of blauwe nagel vertelt de wereld dat je ruzie hebt gehad bij het hanteren van de hamer. Broze nagels vallen minder op, maar weerspiegelen wel de gezondheid. In de overgang kunnen nagels brozer worden. Daardoor breken ze ook sneller. Ook een tekort aan ijzer kan broze nagels veroorzaken.

18 – Verandering lichaamsgeur

Vrouwen kunnen in de overgang last krijgen van een veranderende lichaamsgeur. Heel vervelend als je dwars door de deodorant heen transpireert. Bij sommige mensen ruikt zweet intenser dan bij andere mensen. Dit kan door onvoldoende hygiëne komen, maar het kan ook genetisch aangeboren zijn.

Hoe kun je de lichaamsgeur verminderen? Gebruik ’s ochtend altijd zeep als je een douche neemt. Antibacteriële zeep gebruiken kan helpen. Gebruik iedere ochtend deodorant. Daarnaast kan het voor sommige vrouwen helpen om sterkere oplossingen te gebruiken zoals Syneo. Dit is onder andere verkrijgbaar bij de Etos.

19 – Verhoogde hartslag

Het kan even schrikken zijn als je hart voor het eerst ineens als een dolle tekeer gaat. Dit is een van de meest gehoorde klachten bij de overgang. De verhoogde hartslag is ook vaak de oorzaak van opvliegers en onrustige nachten. Er is geen manier om de plotselinge snelle hartslag ineens te doen stoppen.

De verhoogde hartslag kan echter ook door andere oorzaken worden veroorzaakt, dus het kan verstandig zijn om de klachten aan je huisarts te vertellen. Ontspanning, sport en gezonde voeding kunnen een positieve uitwerking hebben op de hartslag. Het helpt ook om rustig adem te halen. Bedenk je dat de verhoogde hartslag een tijdelijk fenomeen is tijdens de overgang.

20 – Depressie

Gevoelens van verdriet horen bij het leven en zijn zelfs noodzakelijk om begrip te kunnen tonen en om tegenslagen te verwerken. Maar als deze gevoelens aanhouden of effect hebben op uw dagelijks leven, dan is het symptoom van een depressieve stoornis. Een depressie wordt vaak duidelijk als de stemming van een persoon voor langere tijd verandert en samengaat met interesse in gebruikelijke activiteiten, slaap-en eetstoornissen en terugtrekking van vrienden.

Depressie kan iedereen overkomen, ongeacht de leeftijd. Het treft zeer veel mannen en vrouwen. Vrouwen ervaren echter wel vaker depressieve gevoelens. De overgang is een periode die veel energie kost. Niet zelden raakt een depressie vrouwen die in deze emotioneel soms zware periode zitten.

21 – Angst

Gevoelens van angst zorgen voor onrust en verlies van emotionele controle. Sommige vrouwen hebben in de overgang zelfs paniekaanvallen en lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen en kortademigheid.

Als de angst met enige regelmaat terugkeert dan is het verstandig om hier met mensen over te praten. Een vroege diagnose kan helpen bij snel herstel en voorkomen dat de angstgevoelens steeds erger worden.

22 – Prikkelbaarheid

Tijdens de overgang schiet de hormoonhuishouding soms op en neer. Dit zorgt er ook voor dat je vaker prikkelbaar kan zijn. Prikkelbaarheid is menselijk, maar als het veel voorkomt dan wordt het vervelend. Voor je omgeving en voor jezelf, want je krijgt conflicten met collega’s, vrienden en familie.

Bij vrijwel iedere ziekte worden mensen meer prikkelbaar, zonder dat ze weten waarom. Door voldoende rust te nemen en aandacht te hebben voor je eigen behoeften kun je deze overgangsklachten terugbrengen. En je kunt erover proberen te praten, dat helpt vaak beter dan iedere andere remedie.

23 – Paniekaanval

Sommige vrouwen ervaren paniekaanvallen. Dit is een slopende emotionele toestand die wordt gekenmerkt door een overweldigende angst en bezorgdheid. De frequentie kan variëren van een eenmalige gebeurtenis tot regelmatige terugkerende aanvallen.

Als je paniekaanvallen ervaart dan ga je soms aan alles twijfelen. Twijfel over werk, eerder gemaakte keuzes of zelfs de liefde voor je man. Hopelijk is het een geruststelling dat de paniekaanvallen een paar jaar na de menopauze meestal vanzelf verdwijnen. Als je leven volledig wordt verstoord door dit symptoom dan kun je beter contact opnemen met je huisarts. Zorg dat je partner op de hoogte is, want begrip en ondersteuning helpt het meest.

24 – Pijn in de borsten

Pijnlijke of gevoelige borsten zijn horen vaak bij het menstrueren. Ook tijdens de zwangerschap, borstvoeding en overgang ervaren veel vrouwen pijn in één of beide borsten. Dit voelt vooral ongemakkelijk bij iedere aanraking en bij druk op de borst.

Als de pijn ernstig is of langer dan twee maanden aanhoudt, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Dit geldt ook in het geval dat je een knobbel voelt. De gevoelige of pijnlijke borsten die het gevolg zijn van de overgang gaan gelukkig wel weer over.

25 – Hoofdpijn

Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bekende oorzaken zijn spierspanning, overmatig alcoholgebruik en ziekten zoals de griep. Tijdens de vroege stadia van de overgang kan het zijn dat vaker en ergere hoofdpijn ervaart. Dit wordt veroorzaakt door een dalende productie van oestrogeen.

Voor veel vrouwen is de hoofdpijn geen onbekend fenomeen, want ook voor de menstruatie hebben vrouwen vaak hoofdpijn. Deze menstruele migraine kan ook optraden als je oestrogeenspiegel daalt. Let op: als de hoofdpijn gepaard gaat met hoge koorts, dan kan dat wijzen op een slechte gezondheidstoestand.

26 – Pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten, spieren en pezen zijn erg vervelend. Vooral omdat het soms helemaal uit het niets lijkt te ontstaan. Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt na de menopauze last van enige mate van onverklaarbare pijn in de gewrichten. De wisselende hormoonhuishouding zorgt voor slechter immuunsysteem en staat daarmee aan de basis van deze klachten.

Het is niet verstandig om deze pijn te negeren. Vroegtijdige behandeling kan vaak leiden tot genezing. En belangrijker: je voorkomt dat de klachten erger worden en je spieren, pezen en gewrichten aantasten. Het helpt om voldoende rust te nemen, voldoende fruit en groenten te eten en slechte voeding te vermijden.

27 – Brandende mond

Sommige vrouwen ervaren een brandend gehemelte, tong of lippen. Dit gebeurt zonder dat er sprake is van zichtbare irritatie. Deze aandoening wordt al langer in verband gebracht met de overgang.

Deze klachten komen het vaakst voor bij vrouwen die de zestig zijn gepasseerd, maar ook vrouwen in overgang kunnen deze problemen ervaren. Als je aanhoudende pijn voelt in je tong, lippen, tandvlees of andere gebieden van je mond dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

 

.

 

28 – Elektrische tintelingen

Het is een eigenaardig gevoel, zo’n plotselinge elektrische tinteling. Je kunt over je hele lijf tintelingen voelen. Het tintelt alsof iemand hele kleine naalden in je lijf steekt. Als je erop gaat letten dan voel je het nog sterker. Daarom hebben mensen er het meeste last van als ze ontspannen, zoals in bed.

Soms zijn de elektrische schokken een voorloper van een opvlieger. Vrouwen hebben in uiteenlopende mate last van de elektrische tintelingen. Het gevoel ontstaat in het weefsel tussen de huid en spieren en wordt veroorzaakt door schommelende oestrogeenniveaus.

29 – Klachten spijsvertering

Problemen met de spijsvertering kunnen vaker voorkomen als je in de overgang bent. Dit kan leiden tot gasvorming, misselijkheid, krampen en verandering in de stoelgang.

Ieder mens heeft dagelijks enigszins last van winderigheid. Het is in de overgang belangrijk om goede voeding tot je te nemen. Weet wel dat veranderingen in je eetpatroon kunnen leiden tot veranderingen in je spijsvertering. Soms is dit alleen tijdelijk.

 30 – Klachten tandvlees

Tandvleesproblemen komen vaker voor in de overgang. Vrouwen ervaren dan vaker ontstoken tandvlees of zelfs bloedingen. Het is belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Juist omdat een slecht gebit moeilijk te veranderen is, moet je er vroeg bij zijn.

De tandarts heeft de tips waarschijnlijk ook vaak herhaald. Drie maal daags rustig tandenpoetsen. Probeer hierbij je tandvlees te ontzien. Dagelijks flossen helpt ontstekingen te voorkomen. De conditie van het tandvlees blijkt kort nadat de menopauze voorbij is bij veel vrouwen te verbeteren.

31 – Spierspanning

Tijdens de overgang kun je meer stijve spieren en gewrichten ervaren. Vooral vrouwen met veel stress en lage weerstand ondervinden meer klachten.

Gelukkig kun je deze symptomen verminderen. Zorg dat je een gezonde voeding tot je neemt. Vermijd stress, zowel op het werk als in de thuissituatie. Verder kan regelmatig sporten de klachten verminderen. Regelmaat is het kernwoord. Probeer dagelijks een stukje te wandelen of te fietsen.

32 – Droge huid

Een gezonde huid is soepel en veerkrachtig. Het hormoon oestrogeen is goed voor je huid. Als tijdens de overgang de oestrogeenproductie daalt dan kan de huid dunner en droger worden. Dit leidt ertoe dat je er minder jeugdig uitziet.

Vrouwen voelen zich soms ouder als de huid minder strak en fris oogt. Al speelt ook erfelijke aanleg een sterke rol in de ontwikkeling van de huid. Zorg goed voor je huid door niet teveel in de zon te zitten. En bescherm je huid met een goede crème. Ook een massage van de hoofdhuid kan helpen om de doorbloeding te bevorderen en de huid gezond te houden.

33 – Misselijkheid

Veel vrouwen zijn misselijk in de overgang. Het begint vaak al in de ochtend. Lees het gehele artikel: Overgang misselijkheid >>

34 – Nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten is de avondvariant van opvliegers, maar voelt meestal intenser. Opvliegers zijn het meest kenmerkende symptoom van de overgang, maar ’s nachts kan nog vervelender voor je zijn.

Het begint met een hart dat als een dolle tekeer gaat. Daardoor pompt het hart sneller bloed naar je hoofd. Je krijgt een rode hals en hoofd en begint te zweten. Het is gelukkig onschuldig, maar het is niet goed voor de nachtrust. De overgang kost altijd al meer energie. Zorg daarom dat je voldoende nachtrust krijgt.

Overgangsklachten effectief bestrijden?

Denk eraan dat je zelf ook invloed hebt op je gezondheid. Lees de tips van lotgenoten.

Tip: voedingstips die werken tegen overgangsklachten

Anita Vermeer heeft haar tweede boek volledig toegespitst op de overgang. De juiste voeding is de manier om overgangsklachten te verminderen. En daarnaast staat overgewicht met stip op nummer 1 als meest gehoorde overgangsklacht. Je vindt ingrediënten en gerechten die goed die goed helpen tegen overgangsklachten.

Wij krijgen veel positieve reacties over deze gerechten en adviezen voor vrouwen in de overgang.

Bekijk het boek: de juiste voeding in de overgang »

 

Overgangsklachten? Hop is 100% natuurlijk en effectief!

Last van overgangsklachten? Heb je alles al geprobeerd, en wil je liever geen hormoontherapie? Dan is het tijd voor een 100% natuurlijk alternatief; een preparaat met het kruid hop. Hop bevat zeer krachtig fyto-oestrogeen. Plantaardige stoffen die het effect van vrouwelijk oestrogeen nabootsen. Hop, weg met die klachten zoals opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen!

Lees meer over de natuurlijke kracht van hop »

P.S. Reageren is om technische redenen voorlopig niet meer mogelijk.
 

Door Manon, 22 april 2012

91 Responses

 1. Marieke zegt:

  Heel uitgebreid. Handig om de informatie zo uitgebreid terug te zien.

 2. Tabitha zegt:

  Ik ben blij om te horen dat ik hier niet alleeen in sta. Het is vaak zwaar. De moeheid en onrustigheid is soms zo zwaar dat ik uitval tegen mijn vriend. Ik moet gewoon rustig blijven en accepteren dat mijn lijf verandert.

 3. Suus zegt:

  Ja vooral die opvliegers zijn echt vervelnd want ik lijk het altijd te krijgen als ik bij anderen in de buurt ben. Ik word sowieso al erg snel rood op mijn wangen

 4. Ileen zegt:

  Ik vind die snelle hartkloppingen het angstigst, die opvliegers vind ik het meest vervelendst als ik ingesprek bent met iemand mijn hele concentratie is dan compleet van slag.

 5. Alice zegt:

  Nu herken ik zo veel, hoe snel ik dingen vergeet, mijn irritatie en andere zaken, het zweten in bed, de constante vermoeidheid en even slapen als ik de kans krijg. Ik neem contact op met de huisarts, achteraf bekeken, denk ik dat ik al een jaartje bezig ben met de overgang. Sterkte allemaal.

 6. saskia zegt:

  Na endometriose, volledige baarmoeder verwijdering 17 jaar geleden, nu 53 jaar , depri, regelmatig blaasontsteking, angst,opvliegers vooral in de nacht, geen kilo eraf te lopen,eetpatroon veranderd, eet veel biologisch, slik calcium zink magnesium, vit B complex, 1 tabl. voor hoge bloeddruk, ga vroeg naar bed, ben minder gaan werken ,doe aan yoga , loop 3x in de week anderhalf uur stevig door, doe ik nu een jaar, maar al met al schiet ik met dit alles geen bal op zal ik maar zeggen, het gaat allemaal moeizaam, zoek nu iets zo natuurlijk mogelijk om het wat te kunnen opvangen, want elke dag knokken om er iets leuks van te maken, vreet ook energie.

 7. Els zegt:

  Wat mij geholpen heeft is voor mezelf te zorgen. Daar zijn vrouwen niet zo bedreven in lijkt het. Dat scheelt al een hoop. En neem jezelf niet altijd serieus bij stemmingswisselingen. Het delen met anderen joort hier ook bij. Na 6 jaar werd het minder en ik lijk stabieler dan ooit. Succes

 8. wil zegt:

  ook ik ben in de overgang,met al die vervelende klachten.alsmaar moe en smorgens kotsmisselijk.ook ben ik warrig en dan nog die vervelende opvliegers.seks heb ik al helemaal geen zin in dus conclusie ik vindt het nog wel wat maar ja,eens zouden de klachten toch wel weer eens verdwijnen???

 9. jacq zegt:

  even wat rechtzetten over bloedend tandvlees;
  dat moet je juist poetsen!!!!
  met een wat zachtere bostel masseren.
  dit zal de eerste paar keer gevoelig zijn ,maar dat gaat over. advies van een tandarts-preventieassistente

 10. Brenda zegt:

  Ik zelf vindt de overgang de ondergang,zo voel ik het.
  Ben boos omdat ik eerst alles kon en nu een wrak,en je wordt een dikke kamerolifant en een sexloos wezen,zo gemeen allemaal,ik dacht dat de overgang iets kleins was ,maar nee,je wordt oud,dik,traag,niet gezellig en op eens frigide.
  En dat in deze maatschappij,ik weet het niet meer

 11. joan zegt:

  pas 42 jaar , droge mond , pijnlijke borsten , vaak heel warm , prikkelbaar vreselijk gewoon ;stress vermijden hoe doe je dat ???????wel fijn om te weten dat je niet alleen bent maar ik heb een spiraaltje hoe werkt dat dan ?????????

 12. Renata zegt:

  Het begon al op mijn 36ste althans de opvliegers bloedirritant. Nu ben ik 46 weer opvliegers al anderhalf jaar niet goed in mijn vel. Slaap 3 à 4 uur en ben depressief van stress op werk en het altijd maar moeten gevoel. Leef om te werken of werk om te leven wat wordt de keuze. Na 2 dagen onderzoek voor migraine die al 2 weken duurde kreeg ik amitriptine. Geweldig om te slapen maar ik zag er als een geest uit. Mee gestopt. Ben aangekomen erger me dood aan brede heupen. Geen zin meer in seks wil wel maar zodra mijn voet in bed ligt wil ik alleen slapen. Huilbuien onzeker voelen en verlies van zelfvertrouwen houden niet over.geheugen op laag pitje angst en paniek hele dag. Ik begrijp nu de overgang. Zoek nu hulp bij ene Danny psycholoog heeft een familielid al 3 x geholpen want een luisterend oor heb je nodig. Hoop dat tips mij kunnen helpen want het kan echt je relatie kosten en dat is het laatste wat je wil want als je van iemand houdt en al 23 jaar getrouwd bent wil je samen oud worden toch?

 13. Jolanda zegt:

  Ik heb volgens mij alle klachten die er zijn,zit al 6jaar in de overgang het ergste zijn de hartkloppingen ,slik nu menoflavon maakt ‘t allemaal minder heftig echt een aanrader en slapen gaat ook beter .Grt Jolanda.

 14. Ik herken bijna alle symptomen wel.. de grote vraag blijft alleen hoe kom ik er van af?

 15. Annemiek zegt:

  Zoals Saskia weergfeet komt mij heel bekend voor, kan haar klachtenlijstje wel onderschrijven. Wat een moeilijk gedoe allemaal en wanneer wordt hier meer ruchtbaarheid aan gegeveven. Werken is al een hele opgave, zou soms wel dagen in mijn bed willen blijven en wat doe je met al die angsten. hartkloppingen en nare gevoelens. Soms kom je er niet meer uit.

 16. Slanke zegt:

  Als ik dit alles lees denk ik dat mijn klachten toch wel met overgang te maken hebben. Soms warmte opwellingen, angst, hart dat even sneller klopt, spierpijnen, vermoeid… Toch beweert mijn arts (na labo controle) dat ik nog te jong ben (43j.). Maar als je weet dat het met overgang te maken heeft kan je het ook een plaats geven.

 17. christa zegt:

  Zo blij om dit allemaal te lezen, ben toch niet de enigste.
  Ik heb hele erg last van hartkloppingen en vind dit best eng, ben al een paar keer naar de huisarts geweest.
  De vermoeidheid is ook erg lastig ook met me werk en in het gezin, heb gewoon nergens zin in.
  Maar ja we moeten door, en probeer iets te zoeken waarbij het iets verminderd, hoop dat iemand mij een tip kan geven. Sterkte voor alle vrouwen.

 18. Lies zegt:

  Mijn eerste opvliegers zojuist gekregen.. en na het lezen van alle symptomen valt er een puzzel in elkaar.
  De huisarts gaf vorig jaar aan dat het alleen gemeten kon worden nadat ik eerst mijn spiraal had verwijderd (geplaatst 2010) Maar hoeveel bewijs is er nu nog nodig?

  Mijn vraag is meer en dat vind ik niet terug op deze site, in hoeverre het slikken van oestrogeen een verbetering kan brengen in de klachten en zo ja.. Is het schadelijk?

 19. Bea zegt:

  Sinds ong een paar maanden zit ik in de overgang, best wel laat misschien ik wordt nu 54. Sinds de laatste weken heb ik ontzettende last van transpireren, nachtzweten, slechte stoelgang maar wat nog het engste is hartkloppingen. Mijn vader is met 52 jr overleden en alhoewel ik dit toch wel in de gaten houdt ben ik toch met mijn klachten naar iemand toegaan die aan accupressuur doet. Het helpt erg goed tegen de hartkloppingen en ik moest me er geen zorgen over maken. Ik heb wel het gevoel dat mijn lijf mij nu in de steek laat, ik kende het heel erg goed en nu moet ik mijn lichaam weer opnieuw leren kennen….al met al probeer ik toch mijn rustpunt te nemen en rustig te blijven tijdens mijn zweetaanvallen…er zit ook gewoon niets anders op.

 20. Hetty zegt:

  Alles of bijna alles komt mij heel bekend voor van de 34 klachten die een vrouw kan krijgen tijdens de overgang, daar onder vind ik er 15 van pffff this niet leuk, heb elke dag een gevecht om de dag door te komen, ik loop bij de huisarts en gynaecoloog, ik ben niet meer wie ik was.ben nu 49 jaar, de kleine klachtjes begonnen zo 3 jaar geleden, elk jaar kwam er iets bij, hope so dat er niet meer klachten bij komen,met deze dingen is het niet leuk om vrouw te zijn.wetend dat het nog lang kan duren pfff,
  Sterkte Dames, we houden de moed er maar in.
  Groetjes

 21. Marian zegt:

  Ik ben de anti-conceptiepil gaan gebruiken om de overgangsklachten te verminderen maar heb het idee dat de klachten er gewoon ” doorheen” komen. Is dat mogelijk …?

 22. Anneky zegt:

  Ik had al een tijdje last van pijnlijke borsten en wist zeker dat het geen ontsteking was.
  ben blij te zien dat het “gewoon” is en het gaat over.
  ook andere klachten worden me ineens duidelijk.
  En nog een reactie op Slanke ( 30 juni) Mijn zus was 41 jr. toen zij met de overgang begon, dus het kan wel.
  Vrouwen allemaal sterkte

 23. Anita Vermeer zegt:

  @Marian
  Dit is zeker mogelijk. Bij veel vrouwen werkt de anti-conceptiepil maar een beetje tegen de klachten. Met gezonde voeding bereik je volgens mij veel meer – al kost dat natuurlijk ook wel meer moeite.

  Zelf vind ik dat dieet erg lekker en gezond: http://overgang.klachten.info/tips/

 24. Anita Vermeer zegt:

  Hi Lies,
  Het slikken is meestal niet schadelijk maar de gewenste dosering verschilt per persoon. En dit maakt het dus ook lastig om een goed beeld te schetsen. Bij sommige vrouwen helpen hormonen om de klachten te verlichten. Andere vrouwen krijgen hierdoor juist meer klachten. Ik ben zelf nog aan het onderzoeken welk middel het beste werkt dus als je ervaring opdoet is het natuurlijk leuk als je dit hier wilt delen…
  Succes! Groeten Anita

 25. Ellen zegt:

  Ik zit ook al een tijdje in de overgang en ik ondervindt er vreselijk veel hinder van. De meeste symptomen hierboven beschreven heb ik wel.
  Ik ben soms vreselijk op en dan ineens ben ik vreselijk onrustig paniekerig en huilerig echt een rot gevoel. Mijn werk lijd er ook al onder omdat ik me soms vreselijk uitgeput en moe voel en dan kruip ik het liefst de hele dag in bed meer om te liggen dan te slapen. Want slapen is ook slechter vooral ook met die zweetbuien midden in de nacht. Dan ga ik meestal even op balkon zitten in de kou in mijn nachtjapon. Even uitblazen, erg erg! Nee ik vindt het echt vreselijk en voel me totaal mezelf niet meer. Ik heb zelfs nou vliegangst gekregen wat ik eerst helemaal niet had en dat is wel heel erg. Ik zat eerst met plezier in het vliegtuig en nou sta ik doodsangsten uit. Vreselijk. Sinds ik in de overgang zit is alles negatief en zwart en soms met een lach.

  bedankt dat ik dit even kwijt kan hier!

  Groeten Ellen

 26. Rina zegt:

  Pffff volgens mijn huisarts ben ik nog te jong. . (38) maar voor mijn gevoel en na menig gesprek met wat oudere vriendinnen heb ik tuchtrecht steeds vaker het gevoel dat ik echt in de overgang zit.
  Opvliegers, hartkloppingen, stress, burnout, zweetaanvallen… echt te erg het zweet druppelt letterlijk onder mn oksel vandaan.
  Het liefst loop ik de hele dag naakt in huis rond. ..
  Al 2 jaar aan het tobben met mn menstruatie.
  3x van pil verandert. ..spiraal, prikpil..nuvaring..ik blijf vloeien.. zelfs tijdens de seks. Doorverwezen naar een gynaecoloog en besloten mezelf te laten steriliseren met daarbij toepassing van wegbranden van het baarmoederhalsslijmvlies wat bij mij nog nauwelijks aanwezig is maar wat volgens de gynaecoloog al een hoop klachten kan verminderen.
  Laten we het hopen want dat vloeien vind ik zwaar irritant, loop altijd en overal met tampons en inlegkruisjes op zak!
  Iemand nog tips qua homeopathie? ??

 27. ietje Berendsen zegt:

  Hallo. Ik zit al jaren in de overgang, ik was toen 42, mijn baarmoeder was vroeg verwijderd, nu lijkt het alsof het eens zo erg terug komt, ik ben nu 59 jaar, ik herken veel punten die de overgang aan geven, maar ik ben nu veel duizelig, herkent dit ook iemand?
  Groetjes Ietje

 28. e zegt:

  ik ben 5 mnd geleden gestopt met de pil en ben niet meer
  ongesteld geweest ik ben 50 jr ben ik nu nog vruchtbaar
  want we zijn de condooms nu wel zat eigenlijk

 29. Marjan zegt:

  Hallo allemaal.

  Ook ik heb last van zo ongeveer alle klachten die er in de top 34 staan. Ben inmiddels al zo’n 2 jaar in behandeling bij een psychologe ivm extreme angstklachten etc. Maar nu ik dit zo lees, denk ik dat het heel goed mogelijk is dat ik in de overgang ben of kom. Kan het alleen lastig nagaan. Slik al meer dan 15 jaar de pil dagelijks door. Dit op advies van de huisarts omdat mijn menstruatie altijd erg heftig verliep (15 dagen van de maand erg bloeden). Maar ik heb op dit moment echt geen enkele behoefte om met de oil te stoppen. Den veel te bang dat die rottige menstruaties weer terugkomen. Ik word in december 50 jaar. Wie weet er iets voor mij om te doen? Groeten van Marjan.

 30. Anna zegt:

  Heel herkenbaar allemaal en ik (54 jaar) worstel met een reeks van de genoemde klachten. Heb een verantwoordelijke managementfunctie en wat mij helpt is regelmatig sporten (3x pw) ook wanneer ik niet zo veel zin heb om te gaan, mezelf goed verzorgen (badkamerdeur op slot, goede voeding) ik kleed me graag vrouwelijk en sexy. Verder praat ik er met niemand over tijdens mijn werk (trouwens privé ook niet) eigenlijk om te voorkomen dat ik in een ‘hokje’ wordt geplaatst en alles wat ik doe of zeg wordt gerelateerd aan overgangskkachten. En ja soms best eenzaam, maar het helpt mij wel de positieve dingen te blijven zien en doen. Vrouwen zijn sterk! Succes!

 31. guess who zegt:

  Ik zit ook al een tijdje in de overgang en moet eerlijk zeggen dat ik door fytotherapie heel veel klachten heb kunnen verminderen een voorbeeld
  hiervan is het gebruik van alfalfa en natuurlijk op je voeding letten heel veel succes !!!!

 32. Babs zegt:

  De lijst nogmaals doorgelezen, om te “zoeken” of mijn klachten voorkomen op de lijst.. pff.. duizelig, misselijk, lusteloos, pijnlijke borsten.. Ik hou maar op met opsommen. Inderdaad het hoort erbij, maar soms wel een zure bewustwording .. wij vrouwen.. Vanaf jongst af aan gebeurt er al genoeg in ons lichaam en dan dit als afsluiter..
  Voorlopig laat ik alles maar over me heen komen, zonder gelijk naar allerlei middelen te grijpen. Temeer omdat ik heb gelezen dat het nog járen kan duren!!

 33. chantal zegt:

  ik zou zeggen HELP HELP heb alle symptomen en zie het nimmer zitten, zijn er nu echt geen medicijnen of naturlijke middeen voor?

 34. Mariel zegt:

  Heeft iemand tips voor overgangsklachten in combinatie met hartfalen????

 35. maria zegt:

  Hallo overgangsvrouwen haha
  Nu ik dit allemaal gelezen heb en 23 van de 34 klachten heb gescoord, denk ik dat ik ook in de overgang ben beland. Mijn klachten zijn af en toe zo erg dat ik denk dat ik de 50 niet ga halen, ben 49 jaar. De hartkloppingen en duizelingen zijn het vervelendst want ik heb het tijdens het autorijden gehad 2 weken geleden en moest op de vluchtstrook stoppen en ineens ging het weer, zeker 3 keer per week heb ik het en het maakt mij vreselijk onzeker. Voor mijn gevoel heb ik al een paar hartinfarcten gehad, maar mijn bloeddruk en hartslag zijn normaal. Ik ben sportinstructeur en sport veel, wandel relaxed met de hond want ze is oud, maar dat helpt in mijn geval dus niet of moet ik juist minder sporten? Sjonge wel lastig om balans te vinden. Tijdens mediteren val ik soms van mijn matje van duizeligheid. Val niet hoog gelukkig maar denk er toch over om handvatten aan mijn yogamatje te monteren. Zonder gekheid…..even een paar jaar afzien en dan ligt er een “rustige” toekomst in het verschiet. Ik zie dat bij de seniorenvrouwen die bij mij gymen en mij een vriendelijke moederlijke glimlach geven als ik erover begin…..tja… Sterkte allemaal!!

 36. Christa zegt:

  O wat heb ik een last van alles en nog wat.Hoofdpijn, prikkelbaar, nachtelijk transpireren. Ik kan bijna niet meer. Ben op en doodmoe..Help!!!!

 37. anna zegt:

  IK heb nog een tip mbt vaginale problemen en seksleven (ben 56). Het ging niet al te lekker meer, maar mijn partner masseert nu geregeld mijn rug en billen met heerlijke massageolie. De lust welt dan vanzelf op en de olie zorgt ervoor dat droogteproblemen niet meer optreden. Geen vaginale irritatie meer ed. Heeeeerlijk!

 38. Renate zegt:

  Tja, herkenbaar allemaal inderdaad. jammer genoeg wel want ik zou het liever ergens anders aan hangen wat makkelijk weg te krijgen is. Ik ben net 40 en heb de symptomen die beetje bij beetje steeds heviger worden. De stemmingswisselingen heb ik al langer, eerst door het Myrena spiraal dat ik had maar toen deze eruit was waren de stemmingen niet geheel weg maar beduidend minder. Nu, een jaar later, zijn de dagen lang en best wat zwaar. Opvliegers, prikkelbaar, noem maar op, het lijstje hierboven eigenlijk. Doordat sommige zeggen dat het wel vroeg is voor de overgang ga je ook nog eens aan jezelf twijfelen, dat is best lastig. Waarschijnlijk zullen we moeten accepteren dat het nou eenmaal zo is en er bij hoort ook. Onszelf een beetje vertroetelen maar niet met lekkere dingen uiteraard..dat werkt averechts merkte ik.. Nou goed, succes dames..

 39. J zegt:

  Wat een duidelijk overzicht. Ik herken veel van de genoemde klachten. Ik ging naar de drogist om iets te kopen tegen de slapeloosheid, kreeg melatonime, wat overigens mij niet helpt. Daar werd mij verteld: “Het kan stress zijn of het begin van de overgang”…Toen ging ik zoeken op internet. Vanmiddag afspraak bij de huisarts. Ik ben 47 jaar.

  Groet, J

 40. yvonne zegt:

  Hallo,
  Ik heb al jaren overgangsklachten. Volgens de gynaecoloog ben in bijna in de overgang. Inmiddels ruim 15 jaar later nog steeds klachten en nog niet in de overgang. Ik heb op het moment al drie weken achtereen steeds krampen (het gevoel dat je ongesteld moet worden). Is dit bij iemand herkendbaar als overgangsklachten?
  Groetjes
  Yvonne

 41. jolanda koedam zegt:

  hallo ik zit helemaal in de overgang. wie van jullie heft rilige benen ik sta soms gewoon te trillen op mn benen. en koude koorts tegen de tijd dat er en beetje menstruatie komt. gr jolanda

 42. Marjon zegt:

  Ik ben 52 en top al jaren met de overgang. Opvliegers, heel slecht slapen, huilbuien, misselijkheid, last van m’n darmen, geen energie, stemmingswisselingen enz enz. De HA heeft mij depressief verklaard en sinds 5 weken slik ik ad. Doet nog niets. Ik hou me op de been met regelmatig een oxazepam. Ben zelfs niet in staat moet werken.
  Ik weet dat er meer vrouwen in het zelfde schuitje zitten. Het is heel zwaar. Loop bij een psycholoog. De overgang is niet alleen de oorzaak van mijn depressie maar doet wel een flinke duit in hetzelfde.
  Het gaat over zeggen ze maar ik kan je verzekeren dat het een zware dobber is.

 43. margaret zegt:

  Hoi,ik ben een vrouw van 66, heb tot nu toe aanvullende hormonen gebruikt vanwege overgaan klachten,nu krijg ik toch een heleboel van de boven geschreven klachten en heel zwaar, ik heb s’nachts last van een vreselijk gevoel dat ik tril in mijn lichaam dat ik onder stroom sta. Zijn er misschien andere vrouwen dit dit erkennen want geen arts begrijpt waar ik het over heb.
  Last van teveel speeksel is ook een leuk nieuw kwaal,ik dacht dat ik de ergste had gehad,no chance, sterke sisters
  Misschien komt er een dag dat wij dit ellende kan overslaan een magic pil, wee weet.

 44. Alie zegt:

  Ik zit ook al een tijdje in de overgang en mijn borsten beginnen pijn te doen als ik op bed lig en veel zweten.
  Nu staat er hier boven stress vermeiden,maar dat is voor mij nu erg moeilijk want mijn moeder is enkele weken gelden overleden.
  Ik huil veel en ben vorige jaar mijn vader verloren,dus zit nu in een hele moeilijke fase van mijn leven.
  Wel een lichtpuntje is mijn nieuwe vriend en daar ben ik wel heel blij mee.
  Wat ik erg irritant vindt is dat ik ineens heel erg warm word en ga zweten….en mijn menstruatie is erg onregelmatig en dat is wel lastig en ook als je net een leuk weekendje in het verschiet hebt.
  Mijn leeftijd is 49 jaar.

 45. corrie zegt:

  De overgang is voor mij een plaag en kan me wel vinden in het lijstje van klachten. Daarnaast kreeg ik ook nog spierreuma en carpaal tunnel syndroom schijnt opok met de overgang te maken te hebben. Al met al voel ik me behoorlijk ellendig en ben mezelf niet meer en dat vind ik het vervelends van alles

 46. Gerda zegt:

  Hallo,

  Ik ben 45 jaar en ik heb ook al last van allerlei overgangsklachten. Regelmatig ga ik naar een praktijk voor natuurgeneeskunde die werkt met electro-acupunctuur, homeopathie en bioresonantie. Ik heb het nu aardig onder controle.

  Sterkte allemaal!

 47. Eenzaam zegt:

  Tja,herkenbare symptonen,angst ,onzekerheid,verdriet ,het niet meer zien zitten,zelfs woedend zijn,en ondertussen de kinderen groot zien worden en hun eigen beginnen te leiden,man in midlifecrisis,het moeilijk accepteren van het ouder worden en aftakelen ,best heel,vermoeiend en jammer als je relatie van 25 jaar hierdoor kapot gaat,weg mijn veilige thuishaven …hoe overleef ik dat ???

 48. Harmke zegt:

  Net deze pagina geprint. Ik ben 51 jaar en herken veel van de beschreven klachten. De laatste dagen weer behoorlijk last van duizeligheid. En slapeloosheid. Vanmorgen om die reden een leuke afspraak af moeten zeggen. Huilbui gehad ook vanmorgen. Lijkt uit het niets te komen, want 10 minuten later zit ik weer vrolijk te lachten. Het meest verwarrende vind ik dat ik zo aan mijzelf ga twijfelen, ik herken mijzelf op dergelijke momenten niet goed. Het lijkt alsof ‘íets’ met mijzelf aan de haal gaat. Ik lijk er geen controle op te hebben. Daarom ben ik blij met de sites als deze, ik haal voor even troost uit de herkenning en bevestiging dat ik niet ‘gek’ ben. Ook het gegeven van de stress, die natuurlijk niet bevorderlijk is in tijden van overgang. Ik heb het erg druk op mijn werk en er zijn spannende keuzes die ik moet maken. Nieuw voor mij is de invloed van inname van lactose op toename winderigheid en dergelijke. Want regelmatig ook een opgeblazen vol gevoel, terwijl ik bijvoorbeeld dan helemaal niet veel gegeten heb. Maar ik drink heel graag karnemelk, soms wel een liter achter elkaar. Ja, dat is blijkbaar de darmgoden verzoeken. Dus hartelijk dank voor de verhalen, de opsomming van mogelijke klachten en de oorzaken. Geeft me wat rust en handvatten wat te doen. Sterkte allemaal in deze soms minder leuke tijd die overgang heet!

 49. Gerda zegt:

  Hallo,

  Ik ben 45 jaar en heb ook al voor mijn 40e overgangsklachten.
  Sinds ik naar een praktijk voor natuurgeneeskunde ga die doet aan electro-acupunctuur, homeopathie en bioresonantie heb ik het aardig onder controle.
  Momenteel slik ik de fema 45+, menohop.

  Succes en groetjes.

 50. Marijke zegt:

  Ik ben 50 jaar en meteen daarna bleef mijn menstruatie langer op zich wachten, pas na 6 weken. Afgelopen dagen dacht ik dat ik ziek werd; hoofdpijn, heel moe, misselijk, maagpijn, buikkrampen, steeds warm en koud zonder koorts. En ineens menstrueer ik weer. Mogelijk is het allemaal te herleiden naar overgangsklachten. Heel raar om te ervaren, ik ken m’n lichaam niet meer.

 51. Martine zegt:

  Hallo mede-menopauzers,
  wat ben ik blij jullie en jullie klachten te hebben gevonden! De voorbije vijftien jaar – het begon heel zacht en sluipend op mijn veertigste – zijn een mentale rollercoaster geweest. Mijn huisarts deed mijn klachten af als ‘overwerkt’, ‘een jaartje ouder worden’, ‘misschien wel depressief’, ‘oververmoeid’ en nog wat andere ‘diagnoses’. Geen moment sprak hij van menopauze, hoewel via een bloedanalyse wel duidelijk was dat ik eerst in de pre-menopauze was en uiteindelijk ook in mijn menopauze. Hij legde gewoon de link niet tussen mijn klachten – die hierboven netjes opgesomd staan – en mijn biologische klok. Om die reden heb ik mijn klachten ook nooit voorgelegd aan de vrouwenarts, ik geloofde en volgde de huisarts. Jaren afzien en twijfelen aan mezelf, zonder ooit te weten wat er nu precies met me gaande was. En dan kom ik puur toevallig op deze site terecht en kom ik mezelf tegen in 19 van de 34 klachten. Ik heb gehuild van opluchting! Ik werd dus niet langzaam gek, ik zat ‘gewoon’ in de menopauze! Ben deze morgen opnieuw naar de gynaecoloog geweest en heb de lijst afgedreund. Ze schoot in een lach, zei dat het duidelijk was en vroeg me waarom ik daar nu pas mee kwam. Ik deed het verhaal en vertelde erbij dat ik geen last heb van opvliegers, pijnlijke borsten of nachtelijk zweten, vandaar…
  Heb nu medicatie gekregen en hoop op beterschap. Ik denk dat wij te braaf zijn, nog steeds te veel zwijgen. Aan de menopauze moet meer ruchtbaarheid gegeven worden! Laat ons samen sterk zijn en het taboe doorbreken. Bedankt voor jullie berichten, ze zijn mijn redding geweest.

 52. jolanda zegt:

  Dit is inderdaad een hele duidelijke site, ik ben 45 en de dokter vertelde mij dat ik in de overgang zit. Dacht zal wel maar bekijk dit nu en dacht bij sommige dingen, tja moet er aan geloven.accepteren en het positive eruit galen dames

 53. Erna.de Vries zegt:

  Lieve Dames,
  Sinds het stoppen van de pil gigantisch veel overgangklachten(nu 56jr)Veel spier-gewrichtspijnen.het lijkt wel of er iedere keer iets bij komt.Angsten zowel overdag als ‘s nachts (dan heb ik natuurlijk een ernstige spierziekte)Tintelingen en krampen in kuiten en waar Margaret het overhad:een soort inwendig trillen.probeer zo diep mogelijk via de buik te ademen.Waarschijnlijk voel je je eigen polsslag/hartslag.Verder een pijnlijke knie.pijn aan ellebogen en kop van de schouder.Wat ik al zei:er komt iedere keer wat bij en er gaat niets weg.Stress vermijden zegt men maar hoe doe je dat als er vorig jaar 4 dierbaren zijn overleden?Veel bewegen maar hoe doe je dat als alles zeer doet bij het bewegen?.Tips zijn zeer welkom.Het is wel fijnom te lezen dat er zoveel vrouwen zijn met vergelijkbare klachten.Dat geeft een beetje troost. Alle dames veel sterkte!

 54. A Wilbers zegt:

  Hallo. Ik ben 46 jaar. De laatste paar jaren ontzettend last gehad van zware menstruatie MET klonters. Door huisarts onderkend. Nu menstruatie gestopt, na diverse keren onregelmatige. Vergeetachtigheid is me niet onbekend, lastig als alleenstaande moeder! Nu paniekaanvallen, hartkloppingen al een tijdje, warrigheid ook. En sinds vannacht erge pijn in gewrichten. Haaruitval en dunner wordend haar is iets van de laatste tijd. Is erg, ben altijd trots geweest op mijn makkelijke haar en dan mijn opgeblazen buik en werkende darmen die tekeer gaan. Wie nu nog durft te zeggen dat dit niet de overgang is…….

 55. bianca zegt:

  Ik ben nu net 40 en ben de agelopen twee jaand iedere twee weken ongesteld word hier helemaal gek van heb in een keer zweet uitbraken ik denk dat dit de opvliegers zijn en zou blij zijn als ik niet meet ongesteld zou worden want hier word ik gek van.

 56. jannie zegt:

  nou mi9jn zus wort er helemaal gek van heeft zelfs ruzie met haar buuren omdat ze dacht dat het de muziek was van de buuren en hoorde trilingen maar ze is er nu achter dat ze in de overgang zit het blijft onrustig bij haar en geeft nog steeds de buuren de schuld omdat ze er echt gek van wordte n geen oog dicht doet

 57. Martine zegt:

  Ik ben een vrouw van 42, heb me verscheidende keren laten checken bij de huisarts maar ik ben te jong. Ik loop al jaren te rotzooien met mijn periode ben al 2 x 4 maanden niet ongie geweest en de onrust in je lijf verschrikkelijk. Heb nog een lieve dochter van 10 en ik merk dat ik naar haar erg ongeduldig kan zijn, het lijkt wel of de duivel in mij naar boven komt soms. En niet alleen ongeduldig ook huilbuien angst onrustige benen pijnlijke gewrichten dan weer warm maar ook koud, en die pijnlijke borsten niet 1 week nee gelijk een maand. Ik weet ik ben voor gek verklaard maar ik denk toch echt dat ik al in de overgang ben. Kan niet wachten tot het voorbij is.

 58. coby zegt:

  hoi
  ik ben Coby ben denk bezig met de overgang ben net 50 geworden mijn problemen zweten koud en warm hartslag onregelmatig gewichtstoename ben 2 weken geleden opgenomen omdat ze dachten dat ik hartproblemen had maar nu lees ik dat je ook pijn op je borst kan krijgen veel symptomen die ik lees heb ik wel slaap slecht wie kan dit probleem voel mij op het momenteel niet echt goed ben vutloos weet iemand hoelang het kan duren zo overgangs fase groetjes coby

 59. Geertje zegt:

  Heb al jaren last van moeheid.Minder gaan werken.Draai de hele nacht door.Maar geen opvliegers en de rest.Ben ondertussen wel 51 jaar.
  21 jaar terug baarmoeder verwijdert.Hoop dat ik ook eens van die vreselijk moeheid afkom.gr

 60. advevekak zegt:

  In contrast, great britain declassified homosexuality being an illness throughout 1967, along with the ALL OF US adopted with 1973. Along with, My spouse and i can’t stand persons enjoying national politics together with our equality, ’ Joe Sudbay published in Americablog. Precisely how frequently will you utilize moisturizer on your confront? gay dating online adam4adam yahoo, do i look gay, gay male hookup sites

  http://www.webjam.com/gaydatingdenver9152 – gay dating denver. A type of customers could be the Marsh & McLennan Businesses, a global boss inside insurance policies in addition to risk supervision. Channel Street will also participate in coordinator to several trans-inclusive situations throughout the weekend, using night clubs and also golf equipment web host special evenings and offers. Check out this Lloyds TSB advertisement, featuring a lgbt pair, here: Together with Tom Honda currently being among the big brands to get showcased in English Vogue Council’s ‘London Series: Men’, we all have a look at the man plus the company of the manner giant that is certainly He Frd. Healthy proteins is critical to help assistance healing as well as create muscle measurement and also power.Maximuscle goods help their athlete’s to optimize the coaching and effectiveness through combining the most effective materials, very best scientific discipline in addition to research. Then the previous Stanford flatmate, Ernest Kennedy III elected recently with a PEOPLE Residence chair via Ma told your ex that she experienced marched with Bostons gay and lesbian take great pride in celebration. This kind of as well as instead that they, continue to be for being noticed. The actual prosecution asked in which Graham testify rather than Lange inside minute demo. The particular Taiwan Same-Sex Marriage Study seemed to be performed inside June-July by means of TAPCPR volunteers having loved ones sociology tutor Allen Jui-Chung Li, employing hit-or-miss cell phone samplings from respondents previous 20 and preceding.

  http://www.webjam.com/gaydatingsimulator6327 – gay dating simulator. The item gets outrageous and also to support these reach their ambitions — it could be this type of prize. Can the particular customers involving ‘NSYNC get back together with this Sunday’s MTV Tunes Online video Honors? Merely several weeks following a stellar turn seeing that Tony Prizes number, Neil Patrick Harris receives merged reviews for their effectiveness since coordinator of the Emmy Prizes Saturday (22 September) throughout L . a .. Your Nc several, many of us understand, can plow your money Cindy built transporting Spino along with Browns little one in opening up their own skin image parlor. Obviously, you’ll find extremely important variances among The nation along with Argentina, nevertheless which contributed to beefing up a nation’s individuality for individuals. Sooner or later, authorities motorcycle escorts went over as well as pulled us far from this hood associated with Musharraf’s car. Through thirty Summer, costs go way up through ?12. Meanwhile, same-sex young couples may carry on and receive wedded with Los angeles while the Brace 8 proponents in contrast to authorized states usually are taken care of out there. The actual safety in addition to requested by prosecution get explained they’re going to overall appeal. Community elections are generally scheduled to happen Drive 2014.
  all gay singles, gay meeting online, find ripped and torn gay men, free gay dating site usa

 61. corine zegt:

  Ik ben 48 jaar, en heb ook bijna de hele lijst aan symptomen,bovendien en dat ervaar ik als echt heel vervelend, ik heb ontzettend droge, prikkelende ogen, ze lijken ook kleiner te zijn, herken mezelf vaak niet.
  Ik vind het moeilijk dit allemaal te accepteren, en heb er ook veel moeite mee, was altijd vrij positief maar wat een ellende is dit.

 62. gea zegt:

  Afgelopen jaren viel het erg mee met de overgangs klachten. Lichte opvliegers en een paar jaar onregelmatig ongesteld. Maar sinds een paar maanden vervelende tintelingen. Ze voelen aan als koude rillingen, terwijl ik het niet koud heb. Het lijkt een beetje op wat margret beschrijft
  Ik hoop dat dit snel overgaat want het is erg vervelend.

 63. Sonja zegt:

  Geweldig deze site…alhoewel ik jong,36 jr.,in de overgang kwam heb ik nu nog wel steeds een aantal klachten, die komen en gaan!
  Ben nu 59 jaar, ik voel me nu wel een stuk anders dan in het begin, de meeste van de bovenstaande klachten heb ik heftig ervaren,maar sommige klachten komen in mate en in periodes terug!
  Blij dat ik deze site heb opgezocht, er staan n.l. klachten bij die voorheen heel niet bekend werden gemaakt, en nu lees ik dat het toch een overgangsklacht is!
  Ik wens alle vrouwen in de overgang heel veel sterkte!
  Ik ervaar nu dat het steeds minder word…ik kan nu weer veel dingen doen die ik voor de overgang begon heb gedaan!
  Een zonnige groet!

 64. Waarom heb ik altijd kiespijn daar wordt ik knettergek van heeft datdat ook met de overgang te maken en over de rest heb ik het maar niet over een drama

 65. Nelly zegt:

  Lieve dames in de overgang, wat een eye opener om al jullie berichten te lezen. Ook ik (58) scoor op 12 van de 34 “mankementjes”. Vooral het opvliegers, die bij mij vooral ‘s nachts komen als ik pas in bed lig. Maar ook de tintelingen waar Margareth en Erna de Vries het over hebben, leidden bij mij tot angstaanvallen. Dat hoorde voor mijn gevoel niet bij de overgang.
  Nou… wel dus. Zodra ik ga zitten of in bed ga liggen, beginnen mijn benen te tintelen en soms volgt daar een flinke opvlieger op. Soms ervaar ik ook beginnende krampen in de kuit/knieholte. Nu ik lees dat ook dat bij de overgangsklachten hoort, kon ik wel even juichen en heb ik me voorgenomen om het maar gelaten over me heen te laten komen. Het is niet anders.Ik wandel veel met de hond (zo’n 2,5 uur per dag) en doe allerlei klusjes in en om het huis en kom zodoende niet aan (zelfs een beetje afgevallen door het vele bewegen) Mijn hart is in orde bevonden, dus die kloppingen, voor zover ze binnen de perken blijven neem ik voor lief. Ik probeer wel 8 uur per nacht te slapen en dat lukt me meestel, soms wel met tussenpozen, maar ik sta pas op als de 8 uur er op zitten. Tot dit moment is alles gelukkig beheersbaar.
  Wel verwen ik mezelf regelmatig met iets leuks en een etentje, dat doet wonderen. Ga jezelf niet al te gauw zielig zitten vinden, het is tenslotte de OVERGANG en niet de ONDERGANG. Succes.

 66. Lotje zegt:

  Ik word morgen 52 en menstrueer nog iedere maand, maar als ik mijn klachten vergelijk met de lijst, zit ik in de overgang. Gewrichtsklachten, nachten wakker liggen, veel hoofdpijn, heb al jarenlang last van menstruele migraine, doodmoe en heb het gevoel dat mijn lichaam er geen zin meer in heeft en me gewoon in de steek laat. Echt vervelend dat wij vrouwen dit als klap op de vuurpijl er nog even gratis bijkrijgen.
  Maar het is wel een troost, dat het blijkbaar heel normaal is om deze klachten allemaal te hebben. Ik hoor van vriendinnen, die de 60 naderen, dat ze zich stukken beter voelen dan rond de 50, dus……er is hoop!

 67. Brigitte zegt:

  Hallo Dames,

  Ik ben 41jr, kan het zijn dat ik al met de overgang bezig ben? Ik herken namelijk heel veel van wat ik langs zie komen aan klachten. Al 2 weken ongesteld, nu de laatste dagen met stolsels, heel ongeduldig, mekken om niks of toch wel?

  Groetjes Brigitte

 68. Marijke zegt:

  Goh, er blijken nog veel meer van mijn klachten gewoon bij de overgang te horen dan ik dacht! Zelfs de pijn in mijn borsten, de electrische beestjes die soms onder mijn huid lopen, vergeetachtigheid en slechte concentratie, de duizeligheid (sinds paar weken, ik dacht: nu heb ik toch echt iets ernstigs) hartkloppingen. Volgens mij heb ik alleen de hoofdpijn en de incontinentie nog niet. Ik kan niet wachten! Ik ben nu 46, startte 3 jaar geleden met ongewone prikkelbaarheid en ben direct naar de huisarts gehuppeld voor hormonen. Ik had de overgang van mijn moeder nog sterk op mijn netvlies staan. Die werd een emotioneel wrak, dat nooit! Gelukkig een jonge huisarts die meteen de overgang doorhad. Ook antidepressiva, dus emotioneel gaat het wel. Meeste last van slapeloosheid en stijve pezen in de enkels. Na het lezen van deze site denk ik erover om de hormonen s’avonds te gaan slikken, misschien dat dat helpt met slapen. De opvliegers blijken heel goed op te lossen met saladelunches. Echt een aanrader. Vooral als je collega’s je attenderen op je lichaamsgeur… De kruidenmiddeltjes werken bij mij helaas niet. Veel succes dames!

 69. Johanna zegt:

  Ppffff, wat een opluchting. Heb naast de bekende overgangsklachten de laatste tijd last van tintelingen onder mijn bovenarm en in de vingertoppen, ik maakte mij grote zorgen maar nu weet ik dat ook deze klachten bij de overgang horen. Ja dames, we zijn er maar mooi klaar mee: jaren geplaagd met menstruatie, pijnlijke bevallingen en nu dit…..vind het zooooo oneerlijk. ( mannen hebben het maar gemakkelijk)
  Ik heb clonidine geslikt tegen de opvliegers maar helaas zonder resultaat. Nu geen medicijnen meer maar gelaten afwachten tot het over gaat. Wanneer? Geen idee maar dan gaat de vlag uit!!
  Sterkte dames!!!

 70. vera zegt:

  binnen een uurtje ga ik bloed laten trekken heb al maanden enorm veel last van pijnlijke spieren en gewrichten niet uit te houden allemaal gekregen sinds ik in mei met de pil ben gestopt .ook veel hoofdpijn en het enorm warm krijgen word er angstig van .ook al bij reumatholoog geweest en deze zegt fibromyalgie dat wist hij me te zeggen op 10 min tijd ik wil zekerheid .mijn regels komen iedere maand later en later vorige maand de 8ste deze maand de 19de ik zou willen dat het eens stopt want ik vind het niet meer fijn.

 71. Arja zegt:

  Lieve dames,

  Wat een herkenbare klachten, fijn om te lezen dat er heel veel vrouwen hiermee kampen. Ik heb o.a. vreselijk veel hoofdpijn, ben bijna 49 en deze hoofdpijn is ong. 3 jaar geleden begonnen, ook de vermoeidheid is extreem, ik ben een wandelende slaper, gelukkig zijn er ook hele goede dagen tussen en blijk ik ook een lichte vorm van slaapapneu te hebben, dit verlicht het allemaal iets, maar neemt het niet weg. Eigenlijk dubbel op dus.
  Ik geniet extra intensief van mijn goede dagen. De dagen waar ik niet meer weet of ik voor of achteruit moet probeer ik zoveel mogelijk afleiding te zoeken, ik sport vaak, ik hou van knutselen en lezen. Maar ik slaap ook veel. Spierpijn gewrichtspijn, de hele santekraam. Gelukkig heb ik thuis een warm nest waar ik mijn verhaal kwijt kan, dat geeft enorm veel steun, maar de moeilijke momenten zijn zwaar!!! Sterkte allemaal.

 72. denise zegt:

  hoi ik ben denise ik ben pas 27, heb last van drie kwart van de bovengenoemde syptomen. ben al naar de huisarts geweest voor reuma onderzoeken en voor mijn schildklier ivbm opvliegers gewichtschommelingen pijnlijke spieren en gewrichten onregelmatige menstruatie…die onderzoeken waren allemaal goed…zou het mogelijk zijn om op jonge leeftijd in de overgang te gaan ?????

 73. Pauline zegt:

  Ik had, dacht ik, hartklachten, maar nu word onderzocht of het maag of darm klachten zijn. Een vriendin zei, zit je niet in de overgang? Ik zweet vooral ‘s nachts veel en slaap slecht, pieker veel. Ben desondanks heel fit en sterk maar tegelijkertijd, als ik het toelaat, intens moe en heb erg veel moeite mét en intens verdriet over mijn ouder wordende lichaam, dunner wordende haar en onherkenbare gezicht. (ik voel me nog steeds 35 of zo…). Absoluut niet trots op rimpels en verval, dat zeggen vlgs mij alleen vrouwen na therapie of een geweldige minnaar. Libido nog wel intact!!

 74. Monique zegt:

  Ik ben een vrouw van 47 en zit ook al jaren in de overgang. Laatste menstruatie was op mijn 40ste. Sinds drie jaar hevige zweetaanvallen, vooral ‘s avonds en ‘s nachts, depressie, paniekaanvallen, angstig gans de dag door, inwendig trillen, spierpijnen, doodmoe en ga zo maar door….. voel me al drie jaar “klote” terwijl ik een fantastische man en twee fantastische kinderen heb. Ben in behandeling bij psycholoog en neem een AD. Dit helpt wel een beetje maar al mijn klachten komen er nog fel door. Hoe lang gaat dit nog duren.. en dat er vrouwen zijn die door de overgang vliegen. Ik behoor weer tot de laatste groep… heb dit niet verdiend zeg ik vaak, maar ben wel blij te lezen dat ik niet de enige ben. Gelukkig want soms denk ik dat ik echt gek ben :)

 75. Sabine zegt:

  Ik ben net 40, maar de symptomen zijn overduidelijk. Wat begon met het uitblijven van de menstruatie, en het beginnen van opvliegers.Daar kan ik echt nog wel mee leven, maar jeetje…die stemmingswisselingen….voel me af en toe net een kleuter als ik realistisch terugdenk aan mijn reactie op iets. Dit moet niet te lang duren zo…..

 76. @Miriam zegt:

  OMG, alle puzzelstukjes vallen in elkaar. Alle bizarre onverklaarbare symptomen zijn nu helder……ben dus in de overgang, en al langer dan ik dacht. Huisarts gaan heeft ook geen duidelijk effect lees ik hierboven. Dus, accepteren en je overgeven aan de flow van het vrouw zijn….zal het proberen..

 77. helena zegt:

  Heb zeer veel last van de overgang, ik ben 51 jaar. Het begon met onregelmatige menstruatie, krampen, veel bloedverlies. Nu ongeveer sinds een half jaar enorme aanvallen van zweten, vermoeidheid, depressief maar het ergste is haaruitval, droge geïrriteerde hoofdhuid en wat ik nog niet in bovenstaande heb gelezen na een zweetaanval enorme huiduitslag. Ben hiermee naar de huisarts geweest. Antwoord was ander wasmiddel???? Ik voelde mij niet serieus genomen en leef hier nu maar mee. Af en toe is het bijna niet dragelijk, hebben hier meer mensen last van is hier ook een middel tegen? Als laatste opmerking wil ik nog kwijt, dat het jammer is, dat er zo weinig over is bekend (of heb ik iets gemist)

 78. Nena zegt:

  Ik ben 34 jaar en loop al een behoorlijke tijd te sukkelen. Ik heb 16 van de 34 bovengenoemd symptomen.
  Ik gebruik de prikpil. begin dit jaar 4 maanden gestopt om cyclus te controleren… Ik dacht dat ik gek werd. Er viel niet met mj te leven en mensen hoefden maar BOEH! te zeggen en ik was in tranen… belachelijk gewoon. Ook was ik heel onrustig en zat continue mijzelf (en anderen) in de weg…en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben nog zo jong. kan iemand mij vertellen hoe ik kan laten testen of hier daadwerkelijk sprake is van de overgang?

 79. Diana Veerman zegt:

  Ik ben op deze site terecht gekomen omdat ik mij al heel lang niet goed voel . Er is 7 jaar geleden geconstateerd dat ik in de overgang zit, ik heb heel veel klachten gehad en dat ging gelukkig over, maar nu heb ik weer allerlei klachten vooral de angsten en paniekaanvallen beheersen erg mijn leven, ik dacht steeds dat het kwam door allerlei dingen die ik vroeger heb meegemaakt, maar nu ik dit allemaal lees denk ik dit is de overgang !

 80. Michiel zegt:

  Misschien een vreemde gewaarwording om een als man te reageren op dit forum.
  Echter als echtgenoot wordt je hoe dan ook geconfronteerd met de klachten zoals jullie allemaal aangeven.
  Mijn lieve echtgenoot kampt ondertussen ook al weer twee jaar met de voor jullie ozo bekende klachten.
  Ik zelf probeer hier zoveel mogelijk relkening mee te houden .
  Zijn er van jullie uit misschien nog goede tips hoe ik hier het beste mee kan omgaan ,met de name de opvliegers vallen niet altijd mee om hier goed mee om te gaan

 81. Linda zegt:

  Lieve dames en heer!
  Ik heb met aandacht de informatie op deze site gelezen en vooral stil gestaan bij jllie verhalen en ervaringen.
  Ik herken ook veel van wat jullie meemaken. Vooral het nachtelijke zweten en de enorme moeheid. Ben soms niet vooruit te branden!

  Ik wil jullie allen bedanken voor wat jullie hier hebben geschreven, het steunt mij in deze fase van het leven. Gelijk motiveert het mij om te blijven sporten, gezond te eten, maar vooral tijd en zorg te hebben voor mezelf. Dat soms het toegeven aan de moeheid en even een klein tukje doen, goed is.

  Ik wens jullie allemaal veel succes en sterkte en ben blij dat we hierin elkaar als vrouwen vinden!

  Voor wat betreft tips aan Michiel. Allereerst, top dat je bent gaan zoeken op internet over de overgang. Dat is al zo fijn als een partner dat doet en inzicht probeert te krijgen in wat zich in het lijf van je partner afspeelt. Heb je dat al aan haar laten weten?
  Wees vooral geduldig en laat de opvliegers maar uitrazen. En, blijf je grenzen aangeven, want het hoeft niet zo te zijn dat vanwege de overgang alles maar gepermiteerd is, toch?
  Veel succes!

 82. Anita zegt:

  Zit ook al een tijd in de overgang, vreselijk lastig allemaal,maar ik wil een tip aan Helene geven, ik krijg na een zweetaanval ook huiduitslag maar ik gebruik nu Cardiflor zalf, en dat helpt wel goed!

 83. wilma zegt:

  ik heb al jaaren laast van de over gang toen ik 39 was ben ik 2 jaar niet ongesteld geweest toen ik naar de dokter ging was het stres zij hij maar het kwam na twee jaar terug eens veel dan weer wienig en panniek aan vallen ik met mijn dochter over gehad kan niet zij hij veel te jong dus werd met tableten naar huis gestuurd ik voel mijn niet setiues genomen door hem zweeten panniek aan vallen en niet kunnen slapen hartklopingen ik zit nu sterk te denken om een andere dokter te zoeken hij vind mijn overal te jong voor

 84. monique zegt:

  hallo allemaal
  ik ben 48 jaar en al 3 jaar met de overgang bezig ik zweet ontzettend veel mijn haar is ook iedere keer nat van het zweten en dan weer steen koud hebben niet leuk meer. maar de afgelopen weken verhoogte hartslag en te hoge bloeddruk ze denken dat het door de overgang komtmaar zeker weten doen ze niet.
  Zit daardoor aan de metropeolol maar met mijn hart is niets mis mee is onderzocht.
  Wie heeft er ook last van hoge bloeddruk en een verhoogte hartslag.
  Ik lees dit bij niemand wel hartkloppingen maar die heb ik niet. En lees dit ook niet bij de klachten.Ik vraag me dan ook af komt het wel door de overgang.

 85. Laura zegt:

  Vooral doen, Wilma. Een arts die goed naar je luistert helpt echt. Zoek een huisarts waar je een klik mee hebt.

 86. Margreet zegt:

  Vervelende periode die overgang. Maar we proberen er maar goed door heen te komen. Ik lees veel bekende klachten maar ik heb last van rusteloze benen halverwege de nacht. Herkent iemand dat? Slaap nu met mijn benen hoger en dat helpt goed maar zonder dat slaap ik bijna niet meer in de tweede helft van de nacht. Fijn zón site waar je je verhaal en vragen kwijt kunt!

 87. Henna zegt:

  Beste dames en heer,

  wat herkenbaar en geweldig dat ik deze site bezocht. Die electrische beestjes onder je huid heb ik ook ervaren. Wist echt niet dat dit ook bij de overgang ( waarheen??) hoorde.
  Ben 52 en heb al enige tijd van overgangs klachten.
  Enfin, gewoon door adem halen en vooral ons best doen te blijven genieten van elk goed moment.

  Sterkte voor ons allemaal.

 88. Gerda zegt:

  Ik ben 51 jaar zit al vanaf m’n 48e in de overgang.
  Het zweten is al een stuk minder geworden.
  Heb laatste tijd veel pijn onder in mijn buik vooral rechterkant .
  Zijn er meerdere vrouwen die dit ook hebben?

 89. Lila zegt:

  Lieve dammes,
  dit is echt waar ik moet zijn.
  Ik wil en wilde niet geloven dat dit echt overkomt bij overgang. Maar toch is het alles waar.
  Ik ben nu 55 en had last vanaf mijn 48ste.Heftige bloedingen dat ik van bed tot man vies ging gemaken.
  Pijnen en nogmaals pijnen dat ik ging rollen op het bed. OOk erbij krijg ik dan blaas ontstekingen. Wat was dat veel voor me allemaal
  Ik met een lage bloed druk ,had het echt zwaar. Eten dat luste ik echt niet. Dach ik nu naar de dokter en die heeft mijn veel gerust gesteld. En aangeraden om lieverd geen hormomen tab hiervoor te gebruiken. Die hebben bij werkingen en ook dat het nadeel is voor je gezondhied.Ik begon toen veel sap vitamine te gebruiken en het gaat goed. Gelukkige is het veel minder geworden.

  Maar hahahhahh………. wij zijn nog allemaal jong om kinderen te kunnen maken.
  ALs dit nu echt stopt gaan we ook anders voelen denk ik.
  Veel liefs
  Lila.

 90. carry zegt:

  hallo allemaal ik ben 48 jaar en ook al vanaf mijn 42 in de overgang vanaf mijn 44 jaar menstrueer ik niet meer, alle klachten die in de lijst staan heb ik ook ik voel ook een vreemd gevoel bij mijn oksels en liesen niet echt pijn ..maar net een soort spierpijn Spanning…heeft iemand hier meer last van? Wel eng dan denk je gelijk aan je klieren..en voor monique ik had in het begin ook een hoge bloedruk met hartkloppingen En duizelingen heb zelfs een bloedruk meter gehaald, ik slik clonidine tabletjes 2 s’ochtens twee s’avonds alhoewel ik er nu alleen maar 2 s’avonds neem ik dacht bouw even af..maar ik heb wel het idee dat het helpt..soms ben je machteloos..masr ik zit niet bij de pakken neer ik blijf positief en lachen..maar die klachten zijn wel lastig..soms weet je het niet meer..maar we gaan gewoon door..wel fijn dat je, je verhaal hier kwijt kunt op dit forum..veel sterkte allemaal xx

 91. monique buise zegt:

  Ik heb al heel veel overgangs klachten, sinds ik 40 jaar was. Mijn mannelijke huisarts veegde het lachend van tafel. En zei dat ik te jong was.
  Ik ben toen naar een overgangsverpleegkundige consulent gegaan. Test ingevuld en ja hoor
  Onmstotelijk stond het vast. Ik was in de pre-overgang. Dat heeft jaren geduurd.
  Ik ben nu ruim anderhalf jaar vrij van menstruatie. Maar heb nog steeds klachten.
  Sinds ik dit alles wist en bevestigd kreeg, accepteerde ik het, dat verinderde de klachten al.
  Verder heb ik mijn levenshouding drastisch aangepast.
  Ik haast me voor niemand, ook niet meer voor mezelf!
  Ik adem goed en rustig door.
  Ook zelfs als mijn gedachte zich al gaan opwinden, zet het alle toeters en bellen al in werking. Rustig blijven zitten of staan. En echt even driemaal goed doorademen heel rustig.
  Dit is de basis van alles. Het helpt echt.
  De laatste klacht heb ik sinds de zomer: hele droge liezen. Het jeukt zo erg dat ik het weleens heb opengekrapt.
  Niets hielp. Ik kreeg zelfs blaasjes en plekken.
  Ik heb nu cortizone creme, dat helpt wel. Dokter zegt eczeem.
  Maar is dit denk ik ontstaan, door infectie. Ik denk dat de oorsprong ook hormonaal is. Klopt dit? Hebben meer vrouwen last van droge-jeukende liezen en schaamstreek? Dus niet vaginaal.

Overgang Klachten Logo

overgang . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Overgangsklachten?

Veel vrouwen van middelbare leeftijd ervaren diverse klachten tijdens de overgang. Dit is erg vervelend maar komt helaas vaak voor.

Lees meer over de overgang en ontdek hoe je deze klachten kunt voorkomen. Onze experts en ervaringsdeskundigen bieden gratis tips.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt vrouwen in de overgang.

Reacties