Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces. Helaas gaat dit proces maar zelden klachtenvrij voorbij. De overgang is een periode in het leven van een vrouw waarin haar menstruatie permanent stopt. Ze is dan ook niet meer in staat om zwanger te worden.

De laatste menstruatie heet de ‘menopauze’. Het woord is opgemaakt uit de Griekse woorden meno (maand) en pausein (stoppen).

Het begin van de overgang

Voor veel vrouwen begint de overgang als ze hun 40e zijn gepasseerd. Gemiddeld is de menopauze, de laatste menstruatie, voor veel vrouwen rond het 50e levensjaar. Sommige vrouwen kunnen echter al veel eerder in de overgang komen. Al ver voor de menopauze kunnen vrouwen de symptomen ervaren. Sommige vrouwen kunnen maanden of jaren eerder last krijgen.

Als je veel last hebt van de klachten dan kan het verstandig zijn om eens bij de huisarts langs te gaan. Je huisarts kan je helpen om de klachten te verlichten.

Meer informatie over de overgang

Lees alles over de oorzaak, overgangsfasen, vervroegde menopauze en zelftesten.

De oorzaak van de overgang
Je hormomen zijn allesbepalend voor de menstruatie en de overgang.
Lees meer over hormomen »

Drie overgangsfasen
Ontdek de drie fasen die iedere vrouw in de overgang doorloopt.
Lees meer over overgangsfasen »

Vervroegde menopauze
Ontdek het verschil tussen een natuurlijk en vervroegde menopauze
Lees meer over vervroegde menopauze »

Eenvoudige zelftesten
Weet je niet zeker of je in de overgang bent? Ontdek het binnen 2 minuten.
Lees meer over zelftesten »

Door Manon, 21 april 2012

Overgang Klachten Logo

overgang . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Overgangsklachten?

Veel vrouwen van middelbare leeftijd ervaren diverse klachten tijdens de overgang. Dit is erg vervelend maar komt helaas vaak voor.

Lees meer over de overgang en ontdek hoe je deze klachten kunt voorkomen. Onze experts en ervaringsdeskundigen bieden gratis tips.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt vrouwen in de overgang.

Reacties