Overgangsfasen

De overgang doet zich meestal voor in drie fasen. De overgang duurt in totaal maximaal 15 jaar, maar vaak gaat dit sneller. We onderscheiden drie stadia:

Pre-menopauze

In de eerste fase van de overgang gaan je hormonen steeds meer schommelen. Je eierstokken stoppen langzaam met het aanmaken van het hormoon oestrogeen.

In dit stadium wordt de menstruatie en ovulatie onregelmatig. Het is voor sommige vrouwen nog steeds mogelijk om zwanger te worden tijdens de pre-menopauze, maar dit wordt steeds lastiger. Veel vrouwen zullen in deze fase verschillende symptomen van de menopauze ervaren.

Sommige vrouwen merken weinig van de overgang, maar als de productie van oestrogeen meer abrupt afneemt dan zullen de klachten heftiger zijn. De klachten zijn heel verschillend. Bekijk ook de 34 meest gehoorde overgang klachten »

Menopauze

De menopauze is de dag van je laatste menstruatie. Als een vrouw een jaar lang geen menstruatie meer heeft ervaren dan kun je met redelijke zekerheid zeggen dat die dag je menopauze hebt ervaren. De symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en gewichtstoename, kunnen in deze periode blijven.

Post-menopauze

De post-menopauze komt voor in de jaren na de menopauze. Gedurende deze periode zullen de symptomen afnemen. Het risico op bepaalde ziekten, waaronder osteoporose en hart- en vaatziekten neemt toe.

De overgang is een natuurlijk proces, maar de veranderingen kosten ons vaak wel de nodige aandacht, kracht en tijd. Luister daarom goed naar je lichaam en besteed aandacht aan een goede balans in je leven.

Vervroegde menopauze
Ontdek het verschil tussen een natuurlijk en vervroegde menopauze
Lees meer over vervroegde menopauze »

 

Door Manon, 22 april 2012

Overgang Klachten Logo

overgang . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Overgangsklachten?

Veel vrouwen van middelbare leeftijd ervaren diverse klachten tijdens de overgang. Dit is erg vervelend maar komt helaas vaak voor.

Lees meer over de overgang en ontdek hoe je deze klachten kunt voorkomen. Onze experts en ervaringsdeskundigen bieden gratis tips.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt vrouwen in de overgang.

Reacties